X
 21.03.2019 Технологија

Направете мултимедијална мапа за поинтересен час

Мапите може да бидат одлични алатки за поткрепување на приказните и часовите. Способноста да може да го видат поголемиот контекст или локацијата може да им помогне на учениците да си ја комплетираат претставата за некоја приказна. Ова може да биде од помош за учење историски настани, за поткрепување на биографии или за други корисни работи.

Еве неколку начини на кои учениците и наставниците можат да создадат стории засновани на мапи.

Google Earth - десктоп-верзија


Десктоп-верзијата на Google Earth е еден од класичните начини за создавање мултимедијални приказни базирани на мапи. Учениците можат да додаваат фотографии, текст и снимки на обележани места на нивната тура.ESRI Story Maps

„ESRI Story Maps“ е алатка која може да ја користите за да создадете различни приказни засновани на мапи и која ви овозможува комбинирање на фотографии и локации.

Google My Maps

Ова е бесплатен сервис на „Гугл“ за создавање интерактивни маши слични на „Google Maps“. Со „My Maps“ можете да додавате обележја на места што содржат фотографии и снимки.

Storymap JS

Уште една корисна алатка за создавање мултимедијална мапа со чија помош можете да раскажете некоја приказна.

 
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија