X
 23.04.2019 Живот

До 2050 во морињата ќе има повеќе пластика отколку риби

Според податоци на Обединетите нации, 30 проценти од рибите веќе се отруени со пластика, а до 2050 година во морињата ќе има повеќе пластика отколку риби.

Според процени на американскиот Завод за заштита на животната средина, светската потрошувачка на пластични кеси го достигнала годишното ниво до 1.000 милијарди парчиња.

Од тоа, поради високите трошоци, се рециклира само помалку од еден процент – поскапо е да се рециклира пластична кеса отколку да се направи нова.

Природата го плаќа највисокиот данок затоа што преостанатите 99 отсто ги загадуваат морињата, реките и езерата, ветерот ги разнесува по копното, канализацијата ги носи во водите.

Пластичните кеси се произведуваат од полиетилен, нафтен дериват кој се разградува илјада години, а неговите отровни хемикалии влегуваат во земјата, езерата, реките и во морињата.

Десетина илјади китови, птици и желки секоја година умираат поради пластичните кеси во морето.

Многу земји во светот сериозно ја сфатија опасноста од пластичните кеси, поради што голем број ги забранија или воведоа даноци за нивна употреба.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот