X
 26.05.2023 Наука

Науката вели дека некои луѓе можат да „намирисаат“ кога доаѓа дожд

Дали сте од оние луѓе што можат да излезат од дома во летен ден и да се заколнат дека мирисаат дожд во воздухот?

Светот е поделен на два табора: оние чиј нос може да открие кога доаѓа дожд и оние што мислат дека ваквата способност е крајна глупост. Иако не секој може да го помириса дождот пред да почне, всушност, постојат научни докази дека некои луѓе навистина ја поседуваат оваа способност.

Оние со добро сетило за мирис честопати се способни да почувствуваат мирис кој, според „Сајентифик американ“, се споредува со белилото со хлор. Ова се должи на озонот, кој може да се испушта работи како ѓубриво, боја, но и нешта од природни извори. Озонот може да се создаде со електрично полнење што сигнализира бура што доаѓа. Надолните струи од бура со грмотевици можат да го носат озонот создаден на големи надморски височини до нивото на земјата и во нашите носеви. Иако способноста на луѓето за мирис на озон се разликува, има луѓе што можат да помирисаат дури и мали траги и знаат дека е време да понесат чадор.

Друг термин поврзан со мирисот на дожд е петрихор. Овој збор се однесува на мирисите што пристигнуваат откако ќе дојде дождот. Сета таа вода што паѓа предизвикува многу молекули кои произведуваат мириси. Првпат измислен во 1964 година од минералолозите Изабел Џој Беар и Ричард Томас, петрихорот се случува кога воздушните молекули од распаднати растенија или животни се таложат на површината на карпите. Кога дождот ќе дојде и ќе ја погоди површината, капките вода пукаат и ги испуштаат овие мириси во воздухот.

Повеќето луѓе се запознаени и со мирисот на влажна земја што се појавува по бура. Тој посебен мирис се должи на хемиското соединение наречено геозмин. Иако има мирис на земја, геозминот не е предизвикан од нечистотија. Тоа е, всушност, нуспроизвод на бактерии од родот „Streptomyces“.

Истражувањата покажаа дека овие бактерии имаат спори кои содржат геозмин и дека се користат за привлекување инсекти и други животни, така што овие спори ќе се шират на повеќе почвени површини. Па, зошто мирисот е толку распространет по дождот? Студија од 2015 година покажа дека капките вода што паѓаат на почвата го задржуваат воздухот внатре. Кога воздухот предизвикува капката да пукне, таа создава аеросоли кои можат да патуваат доста далеку, па во зависност од количината на врнежи, можно е да мирисате доста геозмин.

Така, следниот пат кога некој ќе ви каже дека мириса на дожд, ќе знаете дека веројатно мирисот го добива од озонот. И ако некој го спомене начинот на кој мириса воздухот по дожд, можете да го импресионирате со вашето знаење за тоа што всушност мириса.

Извор: Mymodernmet.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука