X
 27.11.2022 Наша тема

За Стефан Бужаровски, професор на Универзитетот во Манчестер, шминкерот Џон Мур, кој работел на „Игра на троновите“... Што пишувавме неделава

Стефан Бужаровски десет години е професор на Универзитетот во Манчестер: „Инсистирам студентите самостојно да учат и да работат“

Ако има еден принцип што треба да се примени во високообразовниот систем во Македонија, тоа е дека истражувачката и наставната дејност на универзитетите треба да се директно поврзани со економскиот развој на градовите во кои тие се наоѓаат. Без доволни финансиски средства за истражувачка работа, универзитетите не можат да бидат катализатор за локален и национален економски раст, вели проф. Бужаровски

Не откажувајте се од соништата и прашувајте сѐ што ве интересира, вели Џон Мур, шминкер и изработувач на филмски маски, кој работел на „Игра на троновите“, „Чувари на галаксијата“...

Џон Мур е шминкер, изработувач на филмски маски и концептуален дизајнер со над 20-годишно искуство во телевизија и филм. Работел на филмот „Чувари на галаксијата“ на режисерот Дејв Баутиста, а има работено и на една од најпопуларните серии - „Игра на троновите“. Непосреден и лесно достапен, во ексклузивно интервју за Факултети.мк Мур вели да не се откажувате од соништата и да прашувате сѐ што ве интересира.

Се печати само неопходното, се исклучува декоративното осветлување и се користат скали - како некои министерства штедат струја

Одговорното однесување со кое се заштедува електрична енергија и притоа не се нарушува сервисната функција на институцијата кон граѓаните ќе продолжи и во следниот период, затоа што тоа е единствениот начин да се придонесе кон напорите на државата за полесно надминување на глобалната економска и енергетска криза, информираат од Министерството за образование и наука

Тавче-гравче и мекици за Португалците – ученици од ССОУ „Коле Неделковски“ ја промовираа македонската кујна

Ученици од средното стручно училиште „Коле Неделковски“ од Велес го зготвија највкусното тавче-гравче и ги воодушевија Португалците во градот Апулија, каде што престојуваа три недели како дел од проектот „The Sky is the limit“. поддржан од Националната агенција за образовни програми и мобилност преку програмата Еразмус+

Нема податоци за злоупотреби на боледувањето од страна на граѓаните, но има административни пропусти кај лекарите

Фондот за здравствено осигурување на Црна Гора објави дека рекордното боледување траело подолго од шест години, што фрлило сомнеж за можни злоупотреби на ова право на работникот, најчесто од граѓани кои работат на позиција која не им одговара или имаат нарушени односи со менаџментот.

Странски експерти ќе го оценуваат високото образование кај нас - Ќе се разговара и со работодавци кои вработиле дипломци од установата што се евалуира

Законот за високо образование, со цел подобрување на квалитетот на високото образование и приспособување на европските стандарди и практики, предвидува надворешната евалуација на Одборот за евалуација на високообразовните установи да ја вршат стручни комисии во чиј состав најмалку две третини од бројот на членови треба да бидат странски експерти

Нема податоци за злоупотреби на боледувањето од страна на граѓаните, но има административни пропусти кај лекарите

Фондот за здравствено осигурување на Црна Гора објави дека рекордното боледување траело подолго од шест години, што фрлило сомнеж за можни злоупотреби на ова право на работникот, најчесто од граѓани кои работат на позиција која не им одговара или имаат нарушени односи со менаџментот.


Издвојуваме

Наша тема