Поледелство

Научна дејност

  • Истражување на современи технологии за производство на житни, фуражни и индустриски култури
  • Конвенционален и неконвенционелан начин на производство на житни, фуражни и индустриски култури.
  • Интродукција, колекционирање  и проучување на нови сорти/популации од различни житни, фуражни и индустрискикултури.
  • Карактеризација и еволуација на агробиодиверзитетот.
  • Истражување на технологии на чување и преработка на житни, фуражни и индустриски култури.
  • Истражувања за влијанието на различнии биофизички фактори врз растењето и развојот на растенијата.
  • Примена на методи за еколошко, одржливо и органско земјоделско производство.
  • Квалитет и продуктивност на тревно - детелинските смески

Селекција на поледелските култури преку:

  • Внатревидова хибридизација
  • Фенотипска и генотипска карактеризација
  • Евалуација на фенолошки, морфолошки , продуктивни и квалитетни  својства
  • Статистичка анализа на резултати од опитот
  • Методи за утврдување на квалитетот на суровина и финален производ


Меѓународна соработка
Регионална соработка со земјите од југоисточн Еуропа во рамките на:

  • проектот SEEDNet за конзервирање и употреба на генетски ресурски од земјоделски култури, финансиран од СИДА            -Water Resource Strategies and Drought Alleviation in Western Balkan Agriculture – WATERWEB – FW6 Programme – INCO for Western Balkan Countries, Bruxelles, EU
  • Project: Norwegian SEE program in agriculture, Project 5: Improving forage quality and preserving biodiversity on permanent grassland - Effect of fertilizing on yield and quality of permanent grassland in Republic of Macedonia
  • COST Action 860 - Sustainable low-input cereal production: required varietal characteristics and crop diversity - SUSVAR