X
 23.04.2015 Образование

Деканот на правниот факултет "Јустинијан први" Борче Давитковски си поднесе оставка

Деканот на правниот факултет „Јустинијан први“ Борче Давитковски си поднел оставка поради, како што вели за НОВА, долготрајни притисоци.

 
- Со месеци имам инспекции на факултетот. Последниот скандал ја прели чашата кога Инспекторатот побара од мене да им дадам откази на професорите Добринка Тасковска, Димитар Гелев и Томислав Гроздановски, односно нивните избори за редовни професори да ги поништи.


Имено, тие ги преиспитуваа нивните рецензии и потоа бараа од мене да потпишам откази, инсистираа да бидат поништени. Тие рецензии се поминати пред многу години и на Научно-наставнички совет и на универзитетски Сенат.

Не сакам да потпишам нешто што не ниту правно ниту морално исправно и издржано, вака Давитковски за НОВА ја образложи оставката додавајќи дека притисоците врз правниот факултет траат со години, а тие притисоци вклучувале и политички притисок за вработување на лица блиски до власта итн.

Професорот Димитар Гелев во јавноста е познат како критички настроен кон состојбите во општеството и е еден од гласните критичари на политиките во високото образование.

Како што изјави за НОВА ректорот Велимир Стојковски, тој ја добил оставката и доколку ја прифати следува назначување на вршител на должност.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование