X
 09.05.2017 Култура

Денес е денот на Европа - помалку познати факти за овој континент

европа

1. Бројот на населението во Европа е околу 740 милиони, од кои околу 580 се во земји кои се членки на ЕУ.

2. Европа зафаќа површина од 10,180,000 квадратни километри, што е за 6.8% од површината на светот.

3. Европа го доби името од Европа, легендарната мајка на кралот Минос од Крит и љубовницата на Зевс.

4. Зевс се трансформирал себеси во бик за да ја заведе Европа. Тој пливал до Крит со неа на неговиот грб.

5. Името Европа го носи и една од месечините на Јупитер.

6. Се проценува дека 1 од 10 Европејци бил зачнат во кревет на ИКЕА.

7. Договорот од Лисабон вклучува 358 членови и дополнителни 37 протоколи.

8. Првите географи кои ја посочија Европа со тоа име биле Грците Анаксимандер и Хецетаеус во 6 век п.н.е.

9. Највисоките тоалети во Европа се наоѓаат на врвот на Мон Блан со висина од речиси 4.260 метри. Тие биле донесени со хеликоптер и поставени во 2007 година.

10. Европската економска заедница била преполовена во област во 1984 година откако Гренланд гласала да ја напушти.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура