X
 22.11.2017 Образование

Дали можете да го решите математичкото прашање што им зададе главоболка на учениците од Нов Зеланд?

прашање
Фото: Getty Images

Студентите во Нов Зеланд останаа зачудени поради едно трик-прашање во нивниот тест.

Учениците од десетто одделение во Нов Зеланд во понеделникот правеле тест за националниот сертификат за достигнување на образованието, на кој добиле математичко прашање што ги збунило. Наставниците велат дека прашањето не било во наставната програма за десетто одделение, туку материјалот бил предвиден за единаесетто одделение.

Математичкото прашање е поврзано со геометрија и бара од учениците да одговорат на прашањето за параболични криви.

Проверете дали вие можете да дадете одговор на ова прашање.

прашање
Фото: NZQA 2017 Paper
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование