X
 05.02.2022 Живот

Министер за еднаквост, татковци на породилно и жени што владеат во парламентот: Земји со најголема родова еднаквост

Прашањата за родовата еднаквост отсекогаш биле важни и неопходни за општествениот напредок, а во модерното време сѐ почесто се зборува за нив. Меѓутоа, во некои земји еднаквите права меѓу половите и социјалниот статус на жените се на многу повисоко ниво отколку во други. Ваквите напредни општества се нарекуваат најсреќни на светот и служат како пример за добри политики, прогресивни закони и државни интервенции насочени кон благосостојбата на целата заедница. Еве како изгледа родовата еднаквост во светот и во кои земји има најголема родова еднаквост.

Исланд - земјата на огнот и мразот со години се наоѓа на првото место како родово еднаква земја

Речиси цела деценија Исланѓаните можат да се пофалат со водечката позиција на скалата на родова еднаквост. Исланд е земја во која жените не треба да се грижат дали ќе бидат помалку платени од мажите и дали ќе можат да му парираат на еден маж во парламентот. Нивната политика и либералниот начин на размислување служат како пример, но и инспирација за другите земји во светот да ги зајакнат своите напори за обезбедување еднакви права и можности за сите, и мажи и жени.

island
Фото: Freepik

Оваа земја често ја нарекуваат земја на најсреќните луѓе, а можеме да слушнеме дека животот на Исланд не е тежок токму поради  политичките слободи, социјалната еднаквост и поврзаноста со природата. Исланд е една од ретките земји каде што жените се на врвни владини позиции повеќе од 50 години.

Шведска - единствената земја во која владата сама се прогласи дека е феминистичка

Шведска е една од најголемите европски држави која своите активности и постоење ги заснова на принципите на неутралност, човекови права, јавен интерес и одржливост. Шведска е организирана како исклучително капиталистички систем кој голем процент од своите ресурси ги вложува во јавната сфера, односно во јавниот интерес. Колку е добро организиран системот, сведочи и фактот што здравствениот систем и образованието се бесплатни за сите, а жителите на оваа земја можат да се пофалат и со долг животен век.

svedska
Фото: Freepik

Покрај родовата еднаквост, Швеѓаните заслужија и медал за екологија бидејќи го рециклираат речиси целиот отпад. Овој државен систем доведе до статус на една од најразвиените земји во светот. Шведската влада се прогласи за феминистичка влада, има закон против родова дискриминација, а родовата еднаквост во оваа земја подразбира еднаков статус и права на мажите и жените во сите сфери на општеството. Тоа е видливо и во политиката, бидејќи 12 од 23 министри се жени, а речиси половина од пратениците во парламентот во Шведска се, погодувате, жени.

Мирниот и хармоничен живот, поврзаноста со природата, одговорноста кон Земјата, кон соседите и кон себе се вкоренети во секојдневната шведска култура и чувството и начинот на живот.

Данска - земја во која мажите не се срамат да земат породилно отсуство

Заедно со Норвешка и Шведска, Данска е во самиот центар на скандинавската историја и култура и е позната како една од најстабилните и најтранспарентни земји во светот. Данска има здравствен систем кој на граѓаните им обезбедува бесплатна медицинска нега за речиси сите потреби, како и напреден даночен систем кој е единствен во оваа област. Токму таквата државна активност и општата општествена свест ја прават оваа земја лидер во намалувањето на стапката на нееднакви приходи меѓу мажите и жените.

danska
Фото: Freepik

Кога зборуваме за животот во Данска и родовата еднаквост, мора да напоменеме дека често жените се тие што се грижат за семејството и работата, додека мажите се задолжени за одгледување и грижа за децата. На Данците им е исклучително важна еднаквоста, а тоа се гледа и во составот на владата, во која мора да биде вклучена и функцијата министер за еднаквост.

Нов Зеланд - вечен глобален миротворец и заштитник на жените


Нов Зеланд е изолиран бисер кој освојува со својата убавина, но и со социјалната клима во која секој би сакал да живее. Покрај тоа што секој ден го поминуваат опкружени со неверојатна природа, граѓаните можат да се пофалат дека од 1980 година живеат во „антинуклеарната зона“ и во водечката земја во однос на одржувањето на мирот на глобално ниво. Принципот на еднаквост е проткаен во новозеландското право, особено кога станува збор за правата на жените.

nov zeland
Фото: Freepik

Владата со години ги охрабрува и ги мотивира претприемачите и државните институции да инвестираат во образованието и обуката на жените за високи и раководни позиции. Дополнително, владата на Нов Зеланд е една од најчувствителните на насилството врз жените, поради што постојано развива методи и алатки за да ги заштити на национално и на глобално ниво.

Шпанија - не сите влади даваат празни ветувања

madrid
Фото: Freepik

Позната по ефикасниот здравствен систем и образование, неверојатната култура, убавиот јазик, безбедноста и толеранцијата, Шпанија навистина има исклучително добар квалитет на живот. Со сето горенаведено и фактот дека луѓето овде уживаат во медитеранската храна и клима, Шпанците се едни од најдолговечните и најздрави луѓе во светот. Во текот на изминатите неколку години земјата направи голем напредок во обезбедувањето еднакви можности за мажите и жените, рангирајќи се на врвот на листата со земји со родова еднаквост.

Поради успешното спроведување на политиките и мерките насочени кон заштита на жените од насилство, сексуална експлоатација, договорени бракови и семејно насилство, Шпанија докажа дека борбата против родовото насилство навистина е нејзин национален приоритет. Дополнително, во 2018 година шпанската влада беше прогласена за најориентирана влада кон жените бидејќи во тоа време ја сочинуваа дури 65 отсто жени. Важно беше и усвојувањето на законот за зголемување на породилното отсуство за татковците.

Извор: Putnikofer.hr
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот