X
 07.03.2021 Живот

Неверојатни места на планетата што ги збунуваат научниците

Постојат многу неверојатни места на Земјата. Во продолжение може да видите неколку интересни што ги збунуваат и истовремено ги лутат научниците.

1. Пештерата Мовила, РоманијаКога почнало истражувањето на земјиштето во Мангалија во 1986 година поради изградба на нова централа, Кристијан Ласку, спелеолог од Институтот за спелеологија во Букурешт, немал идеја дека ќе наиде на необично откритие.

Условите во пештерата се исти во текот на целата година: температура од 21 Целзиусов степен, влажност на воздухот од речиси 100 отсто и без ветер. Сепак, најголемо внимание привлекува составот на атмосферата. Воздухот во оваа пештера содржи половина помалку кислород од вообичаеното и е богат со јаглероден диоксид и водород сулфид. Сепак, и покрај тоа, во него има живи суштества. Како е можно тоа?

Малата количина кислород во воздухот и целосното отсуство на светлина се главните фактори што го обликуваа живиот свет во пештерата Мовила. Многу безрбетници се присутни во пештерата, вклучувајќи предатори со висока метаболичка активност. Нивниот број означува развиен екосистем, што значи дека тие мораат да се хранат со нешто. Ако храната не ја достигне површината и нема растенија, со што се хранат овие организми?

Главен извор на храна во подвижната пештера се хемоаутотрофите, организми кои произведуваат органска материја, како и растенија, но во тој процес не користат светлина, туку достапни неоргански материи, пишува ЕкоБлог.

2. Шанеј-Тимпишка, реката што врие, ПеруОткако се возел низ дождовната шума два часа од градот Пукаjпе во ноември 2011 година, пловејќи со кајак 45 минути и пробивајќи ја шумата уште еден час, експертот за термални извори Андрес Рузо стигнал до Шанаи-Тимпишка - реката што врие.

Оваа река, долга 6,5 километри, скриена во Перу - длабоко во срцето на Амазон, ја чува шаман од скриениот духовен центар Мајантајуаку, кој му дал дозвола на Рузо да ја тестира водата.

Водата во Шанаи-Тимпишки е толку жешка што буквално врие и ако животно стапне во неа, буквално се вари. На некои делови достигнува длабочина од околу 5 метри. Температурата на водата, од друга страна, варира од 48 до 93 Целзиусови степени, а калта по должината на нејзиниот брег е толку жешка што не може да се оди бос по неа. Логично објаснување за тоа би било дека во близина има извор на топлина, на пример, вулкан, но Шангај-Тимпишка е оддалечен дури 700 километри од најблискиот. Затоа, точната причина зошто температурата во неа е висока не им е позната на научниците.

3. Езерото Карачај, најрадиоактивното место на ЗемјатаОва неверојатно место на Земјата ги лути научниците. Само еден час покрај брегот на езерото Карачај на планините Урал е доволен сериозно да го загрози вашиот живот.

Езерото Карачај, лоцирано во Западна Русија, било користено од Советскиот Сојуз за отстранување радиоактивен отпад од фабриката „Мајак“, лоцирана во близина на Озиорск. Нивото на зрачење во текот на 90-тите било 600 рендгени на час. Зрачењето измерено во 1990 година во близина на ова езеро е сто пати поголемо од количината на зрачење на кое е законски дозволено еден американски работник да биде изложен за период од една година. Таа количина на зрачење е повеќе од доволна за да убие лице само еден час по изложувањето. Областа околу езерото е затворена за јавноста.  

4. Зелено Езеро, Австрија


Во близина на австрискиот град Трагос и планината Хохшваб во провинцијата Стирија се наоѓа Зелено Езеро, чие дно е парк во текот на летото и зимата, а секоја пролет, поради топењето на снегот и подигнувањето на инаку ниското ниво, станува езеро.

Зеленото Езеро се наоѓа во Стирија и е опкружено со планините Хохшваб, кои се покриени со снег речиси цела година. Езерото се простира на 1.997 квадратни метри и е опкружено со прекрасен парк.

5. Вечни молњи, ВенецуелаИлјадници громови во еден час удираат во езерото Маракаибо во Венецуела. Овој феномен има неколку различни имиња: светилник Маракаибо, молња Кататумбо или „вечна бура“. На местото каде што реката Кататумбо се влева во езерото Маракаибо во просек има 260 дена со бура во годината, додека 250 удари на гром на квадратен километар годишно.

Езерото е место со најголема концентрација на молњи во светот, па затоа се наоѓа и во Гинисовата книга на рекорди. Бурите го достигнуваат својот врв во октомври, кога во период од 28 минути можат да се видат молњи на секоја минута.

Бидејќи досега не е потврдена ниту една научна теорија, „светлосното шоу“ на Кататумбо се припишува на комбинација на топографијата и ветровите.

6. Сино Езеро, ЈапонијаСиното Езеро се наоѓа на левиот брег на реката Биегава, југоисточно од градот Биеи во Хокаидо, Јапонија, на околу 2,5 километри од изворот на платина во подножјето на планината Токачи.

Езерото е именувано според неприродната сина боја на неговата вода. Со елегантни стебла на дрвјата кои практично растат од езерото, оваа вода има волшебна, надреална атмосфера.

Синото Езеро е всушност вештачко езеро. Сината боја на езерото никогаш не е целосно објаснета, но се припишува на присуството на алуминиум хидроксид во водата. Алуминиум хидроксидот рефлектира пократки бранови должини на сина светлина на сличен начин како што се случува во атмосферата на Земјата.

7. Камењата што ѕвонат, ПенсилванијаПостојат неколку области во Пенсилванија каде што карпите ѕвонат ако удрите по нив.

Постојат различни објаснувања за тоа, а едно е поврзано со внатрешниот еластичен стрес, како и со селективното абење на каменот.

Пред 300 милиони години топла стопена карпеста маса била исфрлена од горната мантија на Земјата, составена претежно од оливин и пироксен. Бидејќи распаднатата маса се шири во зависност од количината на исфрлена маса и наклонот на теренот, се формирал тенок слој на оливинска дијабаза, чии краеви се мешале со почвата поради недостиг на топла маса.

Бидејќи оливинската дијабаза е погуста и поотпорна на атмосферски влијанија од „нормалната“ дијабаза, селективното трошење на карпите за време на екстремни периглацијални периоди влијаело врз внатрешните напрегања на карпите.

Извор: Nationalgeographic.rs
Фото: Instagram
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот