X
 14.04.2020 Живот

Приказната за славејчето на Христина Стефановска помага за детето да се растовари од страв, лутина, гнев...

Ќе ви раскажам една приказна што ја напишав за потребите на децата од 2 до 5 години, вклучително и за мојот 4-годишен син, поради моменталната социјална изолација. Оваа приказна му помага на детето да се растовари од чувство на страв, лутина, бес и да ги разреши сопствените фрустрации (не можам да одам во градинка, не можам да одам кај своето другарче, не можам да одам со мама и тато во маркет, игротека...), вели Христина Стефановска, лиценциран психолог, соработничка на „Деца.мк“.
-Целта на оваа приказна е преку рефлексија да ги охрабри децата во прифаќање на моменталната ситуација и да ги мотивира да се повикаат на своите интереси, моќ и способност и со нивна помош да го амортизираат стресот - додава таа.

Приказната прочитајте ја на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот