X
 22.08.2015 Живот

Побиени најголемите митови за интервју за работа

Заборавете на сè што мислите дека знаете за интервјуата за работа. Традиционалните совети кои ги добиваме како „облечи се за работата“ или „не преговарај“ повеќе не важат.


Мит бр. 1: Облечете се за работата

Ова обично значи формално и отмено облекување, но „Фаст компани“ предложуваат нешто поразлично врз основа на нивните разговори со работодавците. Меѓутоа, важно е да се покаже дека знаете да се средувате соодветно, иако тоа не мора да биде отмено.

Мит бр. 2: Претворете ги слабостите во предности

Повеќето работодавци ќе ги препознаат недостатоците порано или подоцна, а најдобро е да бидете искрени за нив. Свесноста за поседувањето недостатоци не ве прави полош кандидат, туку покажува дека работите на своите слабости.

Мит бр. 3: Не дискутирајте за пари

Експертите сметаат дека интервјуто за работа е совршеното време за кажување на вистинската цифра за која нема да жалите подоцна.

Мит бр. 4: Најдете начин за да се вклопите

Најчесто, кандидатите сакаат да ги импресионираат своите работодавци и кажуваат работи кои знаат дека работодавецот сака да ги чуе, дури и доколку не се точни. Се чини дека оваа стратегија не гарантира успех. Компаниите бараат кандидати кои ќе се адаптираат, но не и кои немаат свое јас.

Мит бр. 5: Не дозволувајте да видат дека се трудите

Работодавците знаат дека работното место ви е потребно штом сте се пријавиле за истото. Не е срам да кажете дека сте дале отказ или сте биле отпуштени.

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот