X
 25.01.2016 Култура

Како човештвото сакало да им се претстави на вонземјаните во 1977?

Се случило пред околу 30 години, на 24 јануари 1986 година, скоро деценија после лансирањето на вселенското летало „Voyager 2“ и неговото најблиското поминување до Уран. Со ова поминување, научниците откриле повеќе за Уран отколку што знаеле уште од откривањето на оваа планета.

 

плоча


Но, софистицираната опрема која испратила назад информации до НАСА не било единственото нешто во вселенското летало. „Voyager 2“, исто како „Voyager 1“, со себе носел плоча обложено со злато, на кое биле кодирани звуци и слики со цел да ја прикажат разновидноста на животот и културата на Земјата. Пораката од Земјата била создадена од комитет предводен од Карл Сејган и содржела 115 фотографии од сцени на Земјата.

Во 1977 година, кога „Voyager“ бил лансиран, било проценето дека биле потребни 40.000 години за да достигне до ѕвезден систем, кадешто би имало некој способен за декодирање на плочата. Но, доколку би се случило тоа, што точно би кажале овие фотографии за човештвото? Ова се некои од нив, и што хипотетички тие би кажале.

 

Линк до галеријата.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура