X
 01.12.2016 Забава

Предизвик за вашиот мозок - интересни и прилично тешки загатки

Познато е дека загатките го заоструваат нашиот ум. Позитивниот ефект се дуплира ако процесот е и забавен и стимулирачки. Затоа ви подготвивме неколку интересни загатки за да го тестирате вашиот мозок.

 

2


1. Нема ниту едно влакно на главата, а сепак е воден кога се тушира. Кој е тој?

2. Што доаѓа прво во Русија, а второ во Франција?

3. Лесно е да се крени но многу тешко да се фрли. Што е тоа?

4. Кој го зборува секој јазик кој што можете да го замислите?

5. Ќе викам се' додека не се разбудиш или ќе пејам за да заспиеш. Ќе ти зборувам, но луд си ако ми зборуваш ти мене. Што сум јас?

6. Еден француски писател навистина ја мразел Ајфеловата кула. Зошто тогаш ручал во ресторанот на првиот кат на Ајфеловата кула?

7. Дури и претседателот му симнува капа. Кој е тој?

8. Што има врат, но нема глава?

9. Без да користите калкулатор или лист пресметајте - Започнете со 1000. Потоа додадете 40. Додадете уште 1000. И плус 30. Повторно додадете 1000, потоа 20 и повторно 1000, а потоа уште 10. Кое решение го добивте?

10. Градоначалник има брат кој се вика Џон. Џон вели дека нема браќа. Како е тоа возможно?

 

Одговорите следуваат во продолжение:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Ќелав човек
2. Буквата р
3. Пердув
4. Ехо
5. Радио
6. Тоа било единственото место од каде не можел да ја види Ајфеловата кула
7. Шах
8. Фризер
9. Шише
10. Сигурно добивте 5000, меѓутоа точниот одговор е 4100. Сега искористете калкулатор и ќе се уверите.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Забава