X
 16.07.2019 Здравје

ОН: Околу 1,7 милион луѓе заразени со ХИВ во 2018 година

Околу 1,7 милион луѓе се заразиле со ХИВ во 2018 година. Тоа претставува намалување од 16 отсто во споредба со 2010 година. Намалувањето се должи на ефективните мерки во Источна и Јужна Африка, се наведува во извештајот на ОН.

Според податоците во Јужна Африка, бројот на нови случаи на сида е намален за повеќе од 50 проценти. Истовремено, постои алармантно зголемување од околу 29 отсто во Источна Европа и Централна Азија, како и на Блискиот Исток, Северна Африка и Латинска Америка.

- Најзасегнати се младите на возраст од 14 до 24 години и тоа е неприфатливо по толку години мобилизација и борба - вели Кристин Кафандо, претставник на невладина организација.

Исто така, пораст бележи и бројот на лица што биле подложени на третман, така што минатата година тој број изнесува 23 милиони од вкупно 38 милиони луѓе што го имаат вирусот. Речиси 770.000 луѓе починаа.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје