X
 17.09.2017 Живот

Важни работи што треба да ги научи вашето дете до 10-тата година

1
Фото: Adme

Секој сака неговото дете да порасне во добра, почитувана личност полна со разбирање. Но овие карактеристики не растат на дрво.

Секој човек што станува родител презема огромна одговорност. И секако, секој сака неговото дете да порасне и да биде најдобро што може.

Правилното воспитување и личниот пример се она што ќе ви донесе успех кај детето. Затоа, потрудете се вашето дете да ги знае овие работи до неговата 10-та година.

1. Девојчињата и момчињата се рамноправни и треба да се почитуваат и едните и другите

1
Фото: Adme

Почитта е карактеристика на која треба да го научите вашето дете. Таа не познава пол и ги вклучува и своите врсници.

2. Децата не треба да се плашат да згрешат

2
Фото: Adme

Не секој може да учи од туѓите грешки. Затоа, важно е на вашето дете да му дадете до знаење дека и од сопствените порази може да се извлече добра порака. Научете го детето да не се плаши од неуспесите и грешките.

3. Оценките не се важни, важно е знаењето

3
Фото: Adme

Многу родители ги караат своите деца за секоја оценка што ќе биде под нивните очекувања. Но оценката не е секогаш показател за знаењето. Можеби вашето дете вешто препишува од другиот. Уште од мали покажете им дека знаењето е далеку поважно од оценките во дневникот.

4. Родителите не се непријатели - нив секогаш може да им се обрати за помош

4
Фото: Adme

Покажете му на детето дека може да ви верува. Карањето и казнувањето не се начин за детето да стекне доверба во вас.

5. Бранењето на сопствените гледишта е важно


5
Фото: Adme

Родителите често пати им велат на децата дека наставниците, воспитувачите и другите луѓе имаат поголем авторитет отколку детето. Но ова може да доведе до разни комплекси и неможност да се изнесе и одбрани сопственото размислување. Објаснете му на детето дека почитувањето на другите е важно, но дека постои ситуација кога мора да го брани своето гледиште и некогаш да се спротивстави.

6. Не прави го она што не ти се допаѓа само за да добиеш нечие одобрување

6
Фото: Adme

Детето често не сфаќа дека во животот не е најважна популарноста. Покажете му преку ваш пример дека е најдобро да се биде добар и чесен, а не да се стане популарен со газење на сопствените начела.

7. Не плаши се да прашаш ако нешто не ти е јасно

7
Фото: Adme

Поставувањето прашања е нормална работа. Тоа е многу попаметно отколку само да се „изгледа паметен“ и ништо да не се сфати.

8. Секогаш кажувај кога не се чувствуваш добро

8
Фото: Adme

Ни слабите оценки ни строгоста не смеат да бидат причина детето да се плаши да каже дека не му е добро. Здравјето е најважно.

9. Почитувај ја природата

9
Фото: Adme

Колку често се жалиме дека ни се валкани улиците, парковите преполни со ѓубре? Во однос на почитување на природата треба да започнеме од себеси, а потоа љубовта да ја пренесеме и кај детето. Ова е единствен начин да се постигне резултат.

10. Научи се да кажеш „не“

10
Фото: Adme

Научете го детето да каже не. На возрасните, на наставниците, на другарите, па дури и вам. Воспитајте личност, а не човек што безусловно ќе кима со главата.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот