X
 22.10.2018 Технологија

Истражувачите го пронашле клучот за инженерски електронски мозок?

Физичарите на Универзитетот во Гронинген веќе некое време развиваат меморитори: мемориски резистори што ја носат меморијата и имитираат како функционираат мозочните неврони.

Внатрешната работа на човечкиот мозок претставува една од најголемите мистерии за научниците во многу дисциплини. Ова е разбирливо кога ќе земеме во предвид дека органот има непостојана количина на знаење чија прецизна функција сè уште не е целосно разбирлива.

Поради оваа огромна можност за складирање и обработка на податоци, истражувачите низ годините ја искористиле енергијата за развивање на електронски мозоци што можат да имитираат барем некои од извонредните задачи на човечкиот мозок, меѓу кои се и иновативни чипови за продлабочување на нашето разбирање на мозокот, па дури и органски чипови развиени да понудат одговори за поврзаноста помеѓу крвните садови и мозокот.

Сега, тим на физичари од Универзитетот во Гронинген бараат начин како да ја подобрат компјутерската функција со дизајнирање на уред базиран на работата на мозокот. Нивното истражување анализира како би можело да се повтори функционирањето на мозочните неврони со нивниот електронски еквивалент, компјутерските битови.

1
Фото: University of Groningen


За да се постигнат резултати, тимот поставил за цел да го завршат неуроморфното пресметување, што вклучувало создавање на меморитори - познати и како мемориски резистори.

-Ја користиме способноста на системот за да го смениме отпорот: со примена на напонски пулсирања, можеме да го контролираме отпорот, а со користење на низок напон, читаме струја во различна состојба. Силата на пулсот го одредува отпорот во уредот. Покажавме соодност на отпород најмалку 1.000 за да биде остварлив. Потоа измеривме што се случува со текот на времето - вели Анук Госенс, прв автор на трудот.

-Постојат различни работи што можете да ги направите со ова. Со учење на уредот на различни начини, користејќи различни пулсеви, можеме да го промените неговото однесување. Овие системи можат да заборават, исто како мозокот. Тоа ми овозможува да го користам времето како променлив параметар - додава тој.

Според сите индикации, уредот во суштина би можел да понуди поголемо ниво на ефикасност кога станува збор за тоа како обработката и складирањето функционираат заедно во различни компјутерски поставувања и се охрабрени од резултатите што покажуваат ветувачка потрошувачка на енергија и карактеристики на издржливост.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија