X
 24.12.2019 Живот

Како некогаш сиромашната Етиопија успеа да го лансира својот прв сателит?

Почнувајќи како втора најсиромашна нација во светот во 2000 година, Етиопија стана неверојатна економија во изминатата деценија.

Податоците на Светската банка покажуваат дека земјата во просек има 10,9 отсто реален годишен раст од 2004 година и раст од 8,3 проценти во 2017 година.

Вистинскиот приход по глава на жител на Етиопија се зголеми од 200 долари годишно во 2000 година на над 500 долари денес, а процентот на населението што живее во сиромаштија се намали од 55 отсто во 2000 година на помалку од 30 проценти денес. Распределбата на приходите на земјата сè уште е една од наједнаквите во светот.

На многу начини економијата на Етиопија потсетува на кинеската во средината на 80-тите години. Во двата случаи, првичните земјоделски реформи, инфраструктурните инвестиции и специјалните индустриски зони дозволија првично бегство од висок раст од сиромаштија. Ако Етиопија може да продолжи со оваа стапка, тоа ќе биди земја со среден приход до 2025 година. Но, секако, прашањето е каков модел на развој ќе овозможи да продолжи овој зачудувачки раст.

Етиопија годинава испрати шест високи функционери да го испитаат економскиот развој на Јужниот институт за соработка и развој, покажувајќи ја важноста што земјата им ја придава на разбирањето и анализирањето на кинескиот модел за развој.

Четирите официјални претставници ја истакнаа важноста на земјоделските реформи, истакнувајќи дека 80 отсто од населението сè уште живеат во рурални средини. Етиопија фундаментално се промени затоа што владата работи на продуктивноста на земјоделците. Запознавајќи ги со употребата на ѓубрива, дозволувајќи им да продаваат свои производи на пазарот и поддржувајќи го земјоделецот во целина, приносот на земјоделството почнал да расте брзо и тоа беше една пресвртна точка за економијата.

satelit
Фото: Reuters


Земјата сега има 65.000 земјоделски работници.

Народот ја задржува сопственоста на земјиштето, но секој земјоделец има право да го користи, вклучувајќи го и правото на закуп на земјиштето. Етиопија е многу густо населена нација. Во етиопските висорамнини во централниот дел на нацијата, густината на населението е многу голема, па затоа е многу тешко да се механизира. Системот треба да обезбеди продуктивност на земјиштето на ниво на домаќинства.

Светската банка потврдува дека земјоделската продуктивност се зголемила за 7 отсто годишно од 2004 година.

Сега голем фокус се става на создавање врска помеѓу индустрискиот сектор и земјоделскиот сектор - земјоделската обработка. Земјоделските производи треба да бидат преработени преку индустрискиот систем. Постои план за трансформација што дава фокус - земјоделски производи на индустриски производи.

Исто така, земјата гради 10 специјални индустриски паркови низ целата земја, дозволувајќи им на странските инвестиции да создадат работни места, особено во производството на текстил и облека.

Друга клучна иницијатива на владата е создавање мали и микропретпријатија. Во руралните области овие претпријатија ги надополнуваат приходите од земјоделство. Тие произведуваат градежни материјали како што се тули, облека и други видови услуги. Владата обезбедува обука за технички и стручни вештини, интеграција на пазарот, правна поддршка и заеми. Властите сметаат дека ова е нешто слично на градските и селските претпријатија што помогнале во зајакнувањето на кинеската економија во 80-тите години на минатиот век.

Висините на Етиопија се водената кула на Источна Африка. Земјата сега е на седмото место во светот и прва во Африка во однос на капацитетот за хидроенергија. Ова ќе овозможи изградба на зелена економија во Етиопија и исто така ќе биде „Електрична порта на Источна Африка“, помагајќи да се интегрира регионот. Енергијата сега се извезува во Судан и Џибути, а далноводите во Кенија се во изградба. Исто така, само генерираната моќ ќе ја намали зависноста на Етиопија од увозот на нафта.

Властите велат дека внатрешната мобилизација на ресурсите е приоритет. Во моментов земјата заштедува 23 отсто од приходот и инвестира 20 до 23 отсто.

Властите велат дека Етиопија ги поздравува приватните и јавните инвестиции од Кина. На пример, има многу нови кинески ресторани низ целата земја, управувани од кинески, но вработуваат Етиопејци.

Кина ја финансира и ја изгради новата метро-линија на Адис Абаба и новата железничка линија со стандарден мерач до пристаништето во Џибути. Линијата на метрото направи многу за да ги реши проблемите со транспортот што го мачи градот, велат официјалните лица.

Освен тоа, со помош на Кина, Етиопија го лансира својот прв сателит во вселената, што ќе се користи за истражување на климатските промени.

Микросателитот полета од Центарот за лансирање сателити „Тајџуан“ во северната кинеска провинција Шанжи.

Сателитот беше шести по ред развиен врз основа на програмата „CBERS (China-Brazil Earth Resources Satellite) што почнала во 1988 година. Сателитите се дизајнирани за набљудување на Земјата од орбитата за невоена состојба.

„CBERS-4A“ ќе го поддржува мониторингот на бразилската влада за дождовните амазонски шуми и промените во животната средина на земјата.

Во 2017 година, Африканската Унија ја усвои политиката за развој на вселената за африканските земји, објаснувајќи дека вселенската наука и технологија можат да го унапредат економскиот напредок и управувањето со природните ресурси на континентот.

- Вселената е храна, вселената создава работни места, алатка за технологија, суверенитет, за намалување на сиромаштијата, сè за Етиопија да постигне универзален и одржлив развој - изјави Соломон Белау, директор на Институтот за вселенска наука и технологија во Етиопија.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот