X
 27.09.2019 Образование

Страница која ги претвора страниците на „Википедија“ во лажни академски трудови

Нова интернет-страница наречена „Ем-џурнал“ автоматски ги претвора страниците од „Википедија“ во реалистични академски дела.

Идејата е да им се помогне на учениците и студентите со нивните задачи, правејќи да изгледа дека тие цитираат поугледни извори од „Википедија“ без да мора да работат дополнителна работа. Креаторите, кои се од компанијата наречена МСЦХФ, истакнуваат дека страницата е наменета да им помогне на студентите да ја избегнат залудната работа.

Ако некој наставник се обиде да побара кои извори ги цитираат учениците, ќе види само нешто што изгледа како лошо скенирана копија од статија во академско списание. Најлукавиот дел е тоа што за читање на лажното списание се бараат 300 долари за целата верзија на една статија или 2.000 долари за годишна претплата.

За жал, статиите не се многу добри. Основачот на МСЦХФ, Гејб Вејли, истакнува дека знае најмалку еден професор од колеџ кој бил измамен од ваков цитат, но врз основа на лошите резултати на страницата, изгледа професорот едноставно не се помачил да разгледа подетално.

Студентите кои се надеваат да ја користат страницата како скратен пат исто така ги полагаат надежите и во тоа нивните професори да не дознаат за некој од проектите со отворен пристап што помагаат во навигацијата околу методот за рестрикција на пристап преку плаќање. Или, едноставно проверување на фактите на „Гугл“.
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование