X
 28.06.2017 Култура

Криминалецот кој станал инспирација за нова валута

Луѓето од Швајцарскиот кантон Вале се горди на своите домашни производи. Во мај 2017, група на жители претставиле нова регионална валута.

Банкнотите се вредни исто како Швајцарските франци, која е официјална валута, но можат да се трошат во учесничките бизниси во Вале, а тоа до сега вклучува повеќе од 150 ресторани, винарии, сточни продавници и слично.

Се работи за локална иницијатива, чија цел е развој на локалната економија, а името на валутата е – фаринет. Името е често во градовите во Вале. Туристите можеби не го сфаќаат значење, но локалните жители знаат дека името е доделено во чест на Џозеф Самуел Фаринет, шармер, љубител на вино и жени, но и избеган осуденик. Живеел во 19 век и бил фалсификатор.Откако избегал од властите во неговата матична земја Италија, тој пристигнал во Вале во 1896 година и започнал да фалсификува пари. Исто тако нарекувале, ослободувал луѓе од долгови, па го нарекувале уште и „Робин Худ од Алпите“. Во 1880 година, полицијата успеала да го претекне, па тој паднал, скокнал или можеби бил убиен. Во секој случај, неговата смрт е мистериозна, со што дополнително се додаваат интриги за неговиот живот.

Жителите на ова место на различни начини го вреднуваат ликот на Фаринет, па и новата регионална валута е инспирирана од неговиот живот. Бунтовникот станал локален херој, а сега има и своја легална валута.
Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура