X
 30.05.2023 Живот

СЗО: Животниот век се зголемува за околу 10 години кај оние што се откажале од пушењето во своите 30-ти години

Светската здравствена организација (СЗО) соопшти дека очекуваниот животен век на оние што престануваат да пушат во своите 30-ти години се зголемува за околу 10 години во споредба со оние што продолжуваат да пушат, а циркулацијата се подобрува за период од две до 12 недели.

Од првиот ден на откажување од пушење, високиот пулс, крвниот притисок, нивото на јаглерод моноксид се враќаат во нормала и со текот на времето се зајакнува имунолошкиот систем. Во периодот од две до 12 недели по откажувањето од пушењето се подобрува циркулацијата во телото и се зголемува капацитетот на белите дробови.

Пушењето претставува најголем поединечен ризик-фактор за здравјето и еден од најважните јавно-здравствени предизвици во светот во моментов. Според податоците на Светската здравствена организација, пушењето е поврзано со 7,2 милиони смртни случаи годишно во светот, што е повеќе од вкупниот број на смртни случаи од ХИВ/СИДА, маларија и туберкулоза.

По повод 31 мај, Светскиот ден без тутун, се наведува дека повеќе од 80 отсто од 1,3 милијарди корисници на тутунски производи во светот живеат во земји со низок и среден приход. Околу половина од оние што користат тутунски производи умираат порано од очекуваното од болести поврзани со тутунот.

Од повеќе од осум милиони луѓе што годишно умираат поради употреба на тутун, приближно 1,3 милиони се оние што се изложени на чад од тутун иако не го користат.

Околу 700 милиони деца се погодени од чад од тутун. Секоја година 65.000 деца умираат пред да наполнат пет години од инфекции на респираторниот тракт предизвикани од пасивна изложеност.

Тутунската индустрија се обидува да ја задржи зависноста од тутун нудејќи различни производи, како што се електронски цигари, наргиле, овошни вкусови, топчиња од ментол, како и тутунски производи како што се цигари, луле и пури. СЗО потенцира дека сите овие производи го загрозуваат здравјето.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот