X
 30.11.2019 Технологија

Футуристичка станица ќе ја направи Источна Европа попристапна од кога било

Познатата лондонска фирма „Заха Хадид архитектс“ доби прва награда од 28.000 евра и сега ќе работи со локалната фирма „Есплан“ за дизајнирање на терминалот за железничката „Рејл Балтика“ во Естонија. Станицата ќе биде почетна точка за „Рејл Балтика“, новата електрифицирана брза железничка линија во Европа. Железничката ќе ги поврзува Финска, Естонија, Латвија, Литванија и Полска со новата брза железничка мрежа во Европа, со што источниот дел на континентот ќе биде подостапен од кога било.

1
Фото: ©Zaha Hadid Architects

Натпреварот бараше одржливи концепти и пријателски концепти за пешаците за трансформација на постојната станица во областа Јулемисте. Откако ќе биде завршена, транзитната станица ќе вклучува центар за национални, меѓународни и локални железнички услуги, заедно со автобуси и трамваи до аеродромот во градот. Заоблен мост за пешаци ќе ги поврзува сите.

2
Фото: ©Zaha Hadid Architects

Изградбата ќе се одвива во фази за да не се нарушат тековните операции во постојната станица. Според архитектите, одржливоста е примарна за проектот бидејќи Јулемисте е дизајниран и планиран според BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) стандардите за животна средина.

3
Фото: ©Zaha Hadid Architects
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија