X
 11.07.2015 Живот

Владата на Унгарија на младите им плаќа авионски карти за да се вратат дома

odliv

 

Со проблемот „одлив на мозоци“ се соочуваат сите земји во нашиот регион, меѓутоа една влада одлучи да го реши на тој начин што самата ќе го стимулира нивното враќање.


Имено, владата на Холандија одлучила финансиски да го стимулира враќањето на младите во земјата. Сите оние кои поради студирање или работа ја напуштиле Холандија, а сакаат да се вратат, им нудат бесплатни авионски карти и 100.000 форинти (околу 320 евра) месечно во период од година дена. Износот на месечен надоместок е доволен за изнајмување на еднособен стан во Будимпешта и некои пмали трошоци.

Програмата „Вратете се дома, млади луѓе“, од април до денес, успеа да го промени мислењето на 800 млади луѓе кои ја прифатиле понудата на владата.

Владата се надева дека на овој начин ќе ги поттикне младите и талентирани работници да се вратат во Унгарија.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот