X
 12.08.2015 Образование

Во пресрет на уписите: На листата од најдобри 1.000 светски универзитети нема ниту еден од Македонија

Според ранг листата за најдобри 1.000 светски универзитети направена од webometrics, нитуеден универзитет нема од Македонија.

 


Имено, скопскиот универзитет „Св.Кирил и Методиј“ се наоѓа на 1.395-то место на светската ранг листа, битолскиот универзитет се наоѓа на 5.469-то место, Универзитетот „Гоце Делчев“ од Штип се наоѓа на 6.479 место, а најлошото место го има Воената академија Генерал Михајло Апостолски која се наоѓа на 22.436 место.

Според споменатата листа, најдобриот универзитет е американскиот Харвард. Првите три ги затвораат Институтот за технологија во Масачусетс и Стенфорд, и двата од Америка. Всушност, првите 13 најдобри универзитети во светот доаѓаат од Америка. Европа ја претставуваат Оксфорд и Кембриџ, и двата од Велика Британија кои се на 14-то и 15-то место.

Што се однесува само до Европа, топ 3 универзитети се споменатите два погоре и швајцарскиот Федерален инситут за технологија кој се наоѓа на 21 место во светот. 4 и 5 место исто така им припаѓаат на Велика Британија - Универзитетскиот Колеџ од Лондон (35-то место на ранг листата) и Универзитетот во Единбург (51-то место на ранг листата).

Доколку се насочиме исклучиво на централна и источна Европа, на прво место се наоѓа Карловиот Универзитетот од Прага (120-то место во светот), а потоа следува московскиот Универзитет Ломомосов (138 место) и Универзитетот во Љубљана (216 место во светот).

Рангирањето се врши два пати годишно - во јануари и во јули и вклучува повеќе од 25.000 високообразовни институции во светот и се врши со помош на четири критериуми:

влијание - надворешните врски кои веб страната на рангираните институции ги прима од трета страна.

Присуство - Вкупниот број на веб сообраќај, не вклучувајќи ги пдф датотеките, според податоците кои ги дава Google.

Отвореност - Бројот на достапност на пдф датотеки објавени на веб страните, според податоците кои ги дава Google.

Извонредност - Застапеност на првите 10% најцитирани трудови по област, за периодот од 2009 до 2013 година според податоците на институтот Scimago.

За конечниот пласман, влијанието дава 50%, извонредноста дава 30%, и присуството и отвореноста даваат по 10%. 

Целата листа можете да ја погледнете ТУКА.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование