X
 23.03.2016 Образование

Две земји убедливо водат - Кој ги има најдобрите универзитети по област?

Вчера беа објавени резултатите од QS за најдобрите универзитети во светот по област. Рангирањето има рекордни 42 области оваа година. Годинава, додадени биле шест нови дејности на листата: антропологија, археологија, рударско инженерство, медицинска нега, изведувачки уметности и социјални прописи.


Рангирањето по области се спроведува и објавува од 2011 година, а со него се покажуваат најдобрите институции во поглед на индивидуалните академски дејности. На врвот годинава се наоѓаат американските универзитети, а убедливо водат Технолошкиот инситут во Масачусетс и „Харвард“, кои се први на листите во 12 категории.

Британски универзитети се на прво место во 8 категории, додека Холандија, Хонг Конг и Швајцарија имаат по едно прво место. Вкупно 16 универзитети имаат барем една водечка позиција. Додека Велика Британија и САД уживаат во преземањето на првите позиции со своите познати институции, годинава гледаме водечки земји како Холандија (рангирана прва за агрикултура и шумарство), Швајцарија (рангирана прва за почвени и морски науки) и Хонг Конг (рангирана прва за стоматологија).

Во најдобрите 10 доминираат универзитети од Велика Британија и САД. Особено добри места заземаат Универзитетот во Кембриџ, Универзитетот во Калифорнија, „Беркли“, Универзитетот во Оксфорд, „Стенфорд“, „Харвард“, Технолошкиот институт во Масачусетс, Лондонскиот факултет за економија и политика, Универзитетот во Лос Анџелес, „Принстон“, „Јејл“, Империскиот колеџ во Лондон и Универзитетскиот колеџ во Лондон.

Кога станува збор за другите земји, добри места заземаат и Националниот универзитет во Сингапур, кој се појавува во најдобрите 10 во 13 категории, Електротехничкиот институт во Цирих, кој има 11 места во најдобрите 10, како и Универзитетот во Хонг Конг, со шест места во најдобрите 10.

Во најдобрите 10 повеќепати се најдоа и Универзитетот во Токио, Австралискиот национален универзитет, Институтот „Каролинска“, „Делфт“ и „Цингуа“.

Во сите ранг-листи се наоѓаат вкупно 945 универзитети од 49 земји. 36% од најдобрите 50 се институции од САД, 15% од Велика Британија и 15% од Европа без Велика Британија. Азиските универзитети се присутни во 16% од најдобрите 50, додека австралиските во 9%, а канадските во 6%.

Целосните резултати пронајдете ги ОВДЕ.


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование