X
 02.06.2022 Живот

Со сода бикарбона не можете да ги отстраните пестицидите од овошјето и зеленчукот

Пред да му понуди на своето дете јагоди, чија сезона е во полн ек, речиси секој родител што купил овошје од пазар или од продавница мора да се запраша - дали ова овошје е здраво за моето дете? Дали му давам на моето дете остатоци од некоја хемија? Истото важи и за зелената салата, јаболката што ги купуваме и чие потекло не го знаеме.

Потенцијалното присуство на штетни материи во овошјето и во зеленчукот загрижува многу потрошувачи. Новица Милетиќ, професор на Земјоделскиот факултет во Белград, за српската РТС изјави дека пестицидите треба правилно да се применуваат, а ставот на агрономите е дека сода бикарбоната не може да ги отстрани пестицидите при миење.

Милетиќ вели дека пестицидите се средства за сузбивање на штетните биолошки агенси кои се причинители на растителни болести и штетници.

- Овие болести можат да направат штета, а кога ги третираме со пестициди, го зачувуваме приносот. Приносите не ги зголемуваме со пестициди бидејќи тоа се постигнува со наводнување или со азотно ѓубрење. Храната најпрво им е достапна на штетниците, па прво се хранат тие со јаболкото, а потоа човекот. Мораме да нанесуваме пестициди, а за да се избегне потенцијална опасност, пестицидите мора правилно да се применуваат - вели тој.

Тоа значи дека пестицидите треба да се применуваат во оптимално време.

- Ако се згреши, ќе имаме штета, од аспект на зачувување. Од аспект на здравјето на луѓето, мора да користиме соединенија кои се регистрирани и оние што се дозволени во ЕУ - истакнува Милетиќ.

zelencuk
Фото: Freepik

Според него, производителите мора да го исполнат сето тоа и да се придржуваат до периодот на чекање, времето кое треба да помине од третманот до бербата. Самата контрола треба да ја извршуваат државните институции и инспекции.

- Во маркетите се земаат примероци. Честопати овие примероци беа точни, откако ги следиме во последно време. Кога извезуваме овошје и зеленчук, се прават анализи на остатоци од пестициди и кај нас и кај странскиот увозник. Ако плодот е убав, треба да се третира, но ако е оптимално направен, не смее да има остаток. Исто така, ако плодот е со црв, тоа не е 100 отсто знак дека јаболкото не е третирано. Причината е што тоа не било навреме лекувано. Кората е речиси најхранливиот дел. Вистина е дека некои пестициди може да се најдат и во кората. Поздраво е да се јаде јаболко со кора отколку да се лупи - вели Милетиќ.

Извор: Zelenaucionica.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот