X
 03.01.2015 Култура

Кои биле новогодишните желби на југословенската младина?

Новогодишна анкета од 1966 година, за претстојната 1967 година. На кој начин во минатото се дочекуваше Новата година во Југославија.

На што се радуваш во 67-ма година?

„Среќен ме прави тоа што конечно ќе имам 19 години и мајка ми повеќе нема да може да ми вели „Се`уште си дете“ - Милутин Бајчев

„Би сакала да добијам бебе кое може да се чешла!“ - Дубравка Југ

„Во 67-ма година најмногу се радувам на уредувањето на новото кино во нашето село“ - Ивица Милинг

„Новите истражувања за космонаутите и вселената“ - Маријан Шчури

„Веќе 2 години се допишувам со една прекрасна девојка од далечниот Сибир. Таа вети дека на лето ќе ме посети. Уште од сега се радувам на нашиот состанок и заедничките денови“ - Анкица Мајнариќ

„Би ме направила среќна мајка ми побрзо да оздрави после операцијата“ - Душица Антиќ

„Се радувам затоа што очекувам повик за ЈНА. Требаше да одам оваа година, но ненадејно ме задржаа на болница. Затоа сега нетрпеливо го чекам тој ден“ - Владимир Смиљаниќ

„Другари, јас се радувам што во 67-ма година ќе одам на Јадранско Море“ - Фрањо Пури

„Во новата 67-ма година се радувам на нашиот успех на полето на „beat“ музиката“ - Дамир Јеличиќ

„Можноста да и` искажам љубов на мојата девојка. Ако ништо друго, барем можност да ја бакнам“ - Ненад Мечава

„Во 67-ма се радувам на новите случувања со соучениците и пријателите“  - Изток Коритник

„На моите 18 години - се` она што тие ќе донесат“ - Станислава Пешиќ

„Во 67-ма година се радувам на многу работи. На пример: на летниот распуст, бидејќи минатата година не го имав. Се подготвував и два пати го полагав приемниот испит за гимназија (го положив)“ - Бранислав Морача

„Се радувам на животот“ - Мирјана Садоловиќ

„Во 67-ма се радувам на напредувањет ово џудо“ - Едвард Ферме

Од што стравуваш?

„Од полугодието кое доаѓа“ - Маја Кнол

„Да не добијам кец!“ - Мишо Комазец

„Во 67-ма стравувам да не се случи Трета светска војна“ - Бранка Шијан

„Во 67-ма стравувам да не ми се оствари казната со која ми се закани едно момче“ - Даница Трупељак

„Да не се распаднат Битлсите“ - Миран Цар

„Стравувам од предновогодишната програма на ТВ“ - Давор Шверко

„Да не дојдат Битлсите“ - Нена Николиќ

„Хм... не се плашам од ништо. Или можеби од неуспех на училиште? Да, тоа“ - Јармила Хрнчиар

„Да не се случи крај на светот како што на многу приказни им дошол крајот“ - Омер Кличиќ

„Стравувам од вишок на работна сила“ - Маргарета Мариниќ

„Се плашам во „Плавцу“ да не ми излезе стрипот кој го испратив во редакцијата“ - Милан Кљајин

„Стравувам при првата помисла дека нема да добијам работно место“ - Живко Живковиќ

„Стравувам дека нема да можам да се запишам во средното училиште кое го сакам (техничко)“ - Здравко Ињаќ

Што посакуваш во 1967 година?


„Патување со авто-стоп низ Европа, логорување низ разни делови од Југославија“ - Бранка Тибљаш

„Да се вработам некаде“ - Маријан Шќури

„Сакам да постигнам подобар успех на матура, да се запишам на факултет и некој магазин да ми ги објави песните“ - Фрањо Кутен

„Сакам една личност да се покае за она што го направи“ - Даница Трупељак

„Од тетка ми од Америка да наследам многу пари; би ги однела сите мои пријатели на излет во Рио де Жанеиро и на Копакабана“ - Вера Тешниќ

„Да добијам воени документи со одлични карактеристики“ - Томо Пејиќ

„Единствена моја желба во 67-ма година е да ме примат во воена воздухопловна академија“ - Јадранка Балшковиќ

„Сакам да ми се оствари желбата да добијам нова соба и гитара и да дојдат Битлсите во Пула“ - Давор Шверко

„Првата желба во 67-ма година ми е опстанок на училиште, појачало за електричната гитара, завршување на војната во Виетнам и други помалку важни ситници“ - Младен Дупланчиќ

„Најголема желба ми е на лотарија или на било кој друг начин да добијам многу, многу книги, бидејќи моето хоби е читање, а би сакала по некоја среќа мојата омилена група, Ролинг Стоунс, да залута во Југославија“ - Нена Николиќ

„Сакам пријател кој ќе ме разбере и кој ќе биде искрен. Би сакала конечно да го пронајдам“ - Даворка Петричиќ

„Сакам Виетнам да добие независност. Да престане трката во нуклеарното вооружување, да престанат нуклеарните (пробни) експлозии, научниците од сите земји да се здружат и да ја освојат вселената, да престане трката за освојување на Месечината поради стратегиска позиција“ - Бранислав Морача

„Би сакал во 67-ма година да ми се оствари долго очекуваниот состанок со девојка од Ниш со која се допишувам“ - Жељко Радек

„Сакам што подобро да успее земјоделската реформа“ - Филипинка Маџар

„Би сакала да отпатувам во Брчко за време на распустот“ - Верица Латинкиќ

„Сакам во 67-ма година на татко ми (просветен работник) да му ја зголемат платата“ - Хрвоје Дугоњиќ

„Тато да ми купи „Колибри“ - Богдан Јовиќ

„Нашиот ракометен клуб од Скопје да премине во Републичка лига“ - Веле Сименовски
Подготвил: Тамара Мисирлиевски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура