X
 05.07.2019 Образование

Целосна инклузија на децата со попреченост во образованието. Дали е добро решение?

Тотална инклузија значи дека сите деца со посебни образовни потреби, независно од степенот на интелектуална или физичка попреченост, наместо во специјални училишта, отсега ќе учат во редовните основни училишта. Ова е точката во новиот предлог-закон за основно образование што предизвика жестока дебата меѓу професорите на Институтот за дефектологија при Филозофскиот факултет и одговорните во Министерството за образование и наука, кои го пишуваат законот.

Професорите реагираа за тоа што не се консултирани во процесот, а се најстручни во државата кога станува збор за инклузивно образование. По јавната реакција, министерот Арбер Адеми ги повика, но сè уште не најдоа заеднички јазик околу прашањето за целосната инклузија.


Прочитајте повеќе на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование