X
 28.07.2015 Образование

Англиски јазик зборуваат многу помалку Европејци отколку што мислиме

Англискиот јазик е еден од најзборуваните странски јазици во светот, но само мал процент од населението го зборува јазикот одлично. Европејците веројатно се наоѓаат во тој процент.

Речиси сите граѓани на држави кои се дел од Европската Унија имале барем некаков контакт со англискиот јазик во текот на својот живот. Меѓутоа, кога станува збор за користење на јазикот на напредно ниво, броевите не се толку високи.

На мапата се наоѓа процентот на луѓе кои се способни да имаат разговор на англиски јазик. Податоците се од 2012 година, поради што на мапата не е вклучена Хрватска.

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование