X
 04.01.2016 Забава

Предизвик: Решете ја равенката за да добиете 2016

Среќна нова година! Време е за активирање на мозокот и размислување.


Вашата задача е едноставна. Пополнете ги празните места за да добиете точна равенка:

10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 = 2016 

Имате право да користите само собирање, одземање, множење и делење. Заградите се дозволени, исто така. Може да користите и квадратни корени, децимали и степени. Најамбициозните би можеле да користал и факториели.

Правилото е левата страна од равенката да има цифри од 10 до 1 по редослед, без разлика кои симболи се користат, а десната страна да изнесува 2016.

Среќно.

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Забава