X
 10.06.2016 Образование

Можете ли да решите домашна задача по математика за 10-годишници во Велика Британија?

Можеби сте навикнати да ги гледате ваквите збунувачки математички прашања кои се појавуваат често на интернет, но оваа задача навистина збунила многу родители во Велика Британија.


Задачата била поставена како домашна работа за десетгодишници во основно училиште во Глосоп, Велика Британија. Еден родител кој имал учено математика и економија бил толку збунет што побарал помош на „Facebook“ за да ја реши. 43-годишниот родител напишал:

„Потрошив околу еден час обидувајќи се да ја решам, но невозможно е. Дури и ја испратив на пријател кој има завршено економија и тој, исто така, беше збунет. Ја испратив и до неколку пријатели кои се наставници по математика, но досега никој не ми одговорил“.

Многумина мислат дека одговорот е 44 за двете. Што мислите вие?

Задача: Пресметајте го периметарот на овие праволиниски форми.

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование