X
 14.01.2016 Живот

Потребни се информатичари - Што ќе бараат работодавците годинава?

Во 2016 година, работодавците бараат технолошки професионалци, пред сè.


Според неодамнешна анкета на „Dice“, приближно 78% од работодавците сакаат да вработат технолошки професионалци во првите шест месеци од годината. Но, какви професионалци сакаат работодавците, поточно?

Потребата за професионалци од областа на технологијата расте. Речиси 71% од работодавците изјавиле дека имаат потреба од зголемување на вработените од областа за најмалку 11% во првата половина од годинава.

Тие сакаат кандидати кои се со модерни вештини и ги познаваат своите индустрии многу добро. Се цени и добрата комбинација од вештини како комуникација, говор пред јавност итн.Повеќето од компаниите кои учествувале во анкетата изјавиле дека бараат почетници. Па, доколку сте студент по компјутерски науки или слично, сега е вистинско време да барате работа. Започнете со вежбање за презентација на вашите вештини и не се плашете да барате совет.

За да привлечат подобри кандидати, сè повеќе компании вклучуваат повеќе бенефиции за своите вработени. 53% од работодавците изјавиле дека нивните компании нудат бенефиции како бесплатна храна или теретана, како и бонуси.

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот