X
 02.07.2016 Култура

Земјите со највисок стандард на живеење

Организацијата „Social Progress Imperative“ ги објави земјите со највисок квалитет на живот.

 

земја


Скандинавските нации постигнаа високо ниво во „Индексот на социјален напредок“, но повеќе изненадува фактот што големите држави се најдоа на ниско место на листата - ова укажува дека силниот БДП по глава на жител не е единствениот мерач за висок стандард на живеење.

И покрај тоа, сите 19 земји се развиени нации. Ова докажува дека силната економија има огромно влијание врз една нација.

„Индксот на социјален напредок“ ги резимира резултатите од трите главни индекси:

- Основните човекови потреби вклучувајќи медицинска нега, канализација и засолниште.
- Основи на благосостојба, која ги опфаќа образованието, пристапот до технологијата како и очекуваното траење на живот.
- Можностите кои се осврнуваат на личните права, слобода на избор, како и општата толеранција.

Индексот ги додава трите различни фактори заедно пред на секоја нација да ѝ даде поени од можните 100. Ова се земјите со највисок квалитет на живот.

 

Линк до галеријата
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура