X
 31.08.2016 Технологија

По 11 години Иран доби побрз интернет

Иран направи голема врева со создавањето на национална интернет мрежа на податоци уште во 2005 година, што по 11 години е конечно готова. Земјата ја започна првата фаза од мрежата, која ветува брзина 60 пати побрза од конвенционалниот интернет во оваа област, благодарение на локалните центри за податоци и големата брзина на оптичките линии.

Целосно проектот ќе биде спроведен до Март 2017 година (кога втората и третата фаза ќе бидат завршени), но Владата тврди дека мрежата ќе биде сигурна, стабилна и безбедна, што ќе ја подобри економијата на Иран и целокупната независност.

 

 

Иран доби побрз интернет

 

 

Овие изјави се точни, со оглед на тоа што Иран генерално беше на милост и немилост на санкциите (вклучувајќи го и договорот за нуклеарно исклучување), што ги ограничува нештата што може да се направат. И секако полесно е за Иран да ја цензурира идејата на домашната мрежа, и не мора повеќе да се грижи за странските компании, кои сега веќе се надвор од контролата за интернет пристап.


Пристапот до интернет на Иран нема да исчезне, но без сомнение официјалните лица сакаат да ги одвикнат луѓето од тоа и да наметнат поголема контрола.
Подготвил: Светлана Петковска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија