X
 31.10.2016 Живот

Може да пристапите до wi-fi во овој ресторан само ако ја решите равенката

Кога Џошуа Глок ја побарал лозинката за wi-fi од локалниот тајландски ресторан, тој како одговор добил: Може да пристапите до нашиот wi-fi, само ако успеете да ја решите равенката. По неколку обиди тој се одлучил да се обрати на reddit за помош.


равенка


Некои од корисниците на „reddit“ го советувале Џошуа дека се работи за функција на биномна распределба. По бројните обиди, вклучувајќи варијации на зборот „биномна“, тој сé уште не успеал да ја реши. По еден час Џошуа напишал: Ова не е несупех, само не сме ја пронашле уште точната лозинка. 
Подготвил: Светлана Петковска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот