X
 18.12.2016 Образование

Математички прашања за учениците од Австралија - можете да ги решите?

Последниот извештај „NAPLAN“ (National Assessment Program – Literacy and Numeracy) на Австралија, покажува дека учениците дефинитивно имаат простор за подобрување.

 

matematika


После повеќе од милион студенти кои го направиле тестот „NAPLAN“, резултатите од тестовите спроведени во трето, петто, седмо и деветто одделение покажуваат дека постигнувањата на учениците стагнираат.

Иако резултатите се подобрени откако „NAPLAN“ започна во 2008 година, челото на органот надлежен за управување со тестови верува дека Австралија треба да ги зголеми стандардите за резултатите на децата.

„Потребно е да ги зголемиме нашите очекувања и да се стремиме кон подобрување на резултатите“, изјави главниот извршен директор на австралиската наставна програма и орган за известување („ACARA“).

Во продолжение се некои од прашањата за седмо и деветто одделение кои учениците можат да ги решаваат со цел да се подготват за тестовите.

Според веб страната „Mathletics“, повеќе од 4.6 милиони ученици од над 200.000 училишта низ светот зеле учество во вежбите по математика кои таа ги нуди.

 

Задачи за седмо одделение

 

1
2
2
3

Задачи за деветто одделение

 
4
5
6

Прашања за 7 одделение, „Mathletics“ активности


7
8

Одговори од прашањата:

Задачи за седмо одделение:

1 прашање: А
8 прашање: 12
11 прашање: D
17 прашање: С
23 прашање: В
24 прашање: 47.5
25 прашање: С
32 прашање: 125

Задачи од деветто одделение:


2 прашање: В
4 прашање: D
13 прашање: D
14 прашање: А
22 прашање: DD

Активностите од „Mathlab“:

 

9
2

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование