X
 25.05.2017 Наука

Ново откритие би можело да промени сѐ што знаеме за Земјата

Научниците неодамна дојдоа до револуционерно откритие кое би можело засекогаш да го промени начинот на кој ја гледаме нашата планета и влијанието кое го имаме на неа.

земја


Резултатите од анализа на податоци собрани од сонда на НАСА за истражување на појасот на Ван Ален покажале дека најверојатно луѓето постоеле во времето кога се создало радиоактивното опкружување околу Земјата.

Научниците утврдиле дека радио-брановите на многу ниска фреквенција кои ги емитуваме во атмосферата создаваат некој вид на заштитна бариера против високоенергетските честици кои доаѓаат од вселената.

Радио брановите на многу ниска фреквенција примарно се користат во подморниците во океаните, а таков вид размена на информации не била популарна сѐ до Студената војна. Истражувачите забележале дека во последните неколку децении во исто време дошло до промена во зоните на високо-енергетските зрачења околу Земјата, на основа на што се дошло до заклучок дека најверојатно радио-брановите на многу ниска фреквенција биле тука кога настанале овие промени.
Подготвил: М.Д.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука