X
 05.06.2017 Наука

Престојот во вселената има различно влијание врз мажите и жените

Ефектите на „нулта гравитација“ на човечкото тело без разлика на полот не се различни во однос на психолошките и реакциите во однесувањето за време на престојот во вселената, открива НАСА.

фото извор: NASA

Но, полот има своја улога во однос на тоа како влијае на периодот поминат во вселената врз телото. Во јуни 2013, НАСА и „National Space Biomedical Research Institute (NSBRI)“, објавиле извештај откако ги проучувале кардиоваскуларните, имунолошките, мускулните, репродуктивните и ефектите на однесувањето на жените и мажите астронаути.

Заради нерамнотежата во достапните податоци во тоа време, 477 мажи и 57 жени, тешко е да се дојде до цврсти заклучоци основани на полот, но истражувањето покажало интригантни можности.

На сликата може да погледнете кои се разликите кои НАСА ги открива помеѓу мажите и жените кои поминуваат подолг период во вселената.

фото извор: Business Insider
Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука