X
 19.10.2017 Образование

Образованието во соседството: Во лектира за трето одделение мажот ја смирува сопругата со ќотек!


Сцена од сликовница
(Фото: Buka)

Во задолжителната лектира за трето одделение во основните училишта со наслов „Српски народни бајки“, бајката „Немушт јазик“ завршува така што мажот ја претепува својата жена за да ја научи на памет и да ја смири.

Еве го последниот пасус од бајката „Немушт јазик“:

„Кога го слушна тоа човекот, тој стана од сандакот, го зеде стапот и ја викна жената во одајата: 'Дојди, жено, нешто да ти кажам'. Па почна со стапот да ја тепа: 'Еве тоа е, жено! Еве тоа е, жено!' И така жената се смири и никогаш повеќе не го праша зошто се смеел“.


Извадок од лектира
(Фото: Buka)
Подготвил: Б.Б.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование