X
 26.07.2018 Живот

Загрижувачки податоци: Македонија има поголем природен прираст во странство. Лани во дијаспората ни се родиле 5.000 бебиња

Статистичарот Дончо Герасимовски направи анализа на природниот прираст на одредени општини во Македонија и на граѓани со македонско државјанство што живеат во странство

Во 2017 година во странски земји се родиле околу 5.000 бебиња на македонски државјани. Ако природниот прираст во одредени македонски општини е негативен, во странски земји е позитивен. На пример, во Маврово-Ростуше оваа година се родиле 50 деца, но македонските државјани од оваа општина што живеат во странство пријавиле дека им се родиле 133 деца. Во Пласница се родиле 40 бебиња, но во странски земји 70.

Прочитајте повеќе на ДЕЦА.мк

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот