X
 30.01.2020 Живот

Ново од „Алпско“ - кисело млеко и јогурт без лактоза

Интолеранцијата на лактоза претставува сè поголем проблем на модерното време, па сè поголем број луѓе бараат алтернатива на млечните производи. „Лакталис“ нуди различно и поефективно решение – да се избегне лактозата без да се исфрлат млечните производи од исхраната. Покрај млекото без лактоза, отсега на пазарот можат да се најдат кисело млеко и јогурт без лактоза од „Алпско“.

Последните неколку години дискусијата за интолеранција на лактоза се прошири од обичен разговор за стомачни тегоби и подуеност до глобална едукација за реален здравствен проблем кој секоја година зафаќа сè повеќе луѓе. Околу 65% од светската популација покажуваат намалена способност за правилна дигестија на лактозата. Но, целосното исфрлање на млекото од секојдневната исхрана не претставува вистинско решение. Наместо тоа, „Лакталис“ и „Алпско“ имаат цел да им понудат на своите потрошувачи повеќе опции за лесен ден.

Во текот на изминатата година потрошувачите беа едуцирани, а нивото на интерес и информираноста за интолеранцијата на лактоза се подигна на високо ниво. Оваа година новите производи на „Алпско“, киселото млеко и јогуртот без лактоза, им даваат нова опција на сите што патат од интолеранција на лактоза. Создадени од свежо млеко без лактоза и 1,5% млечни масти, тие претставуваат совршена рамнотежа од слатко-киселкав вкус и се одлични во комбинација со овошје, житарки и вкусни печива.

Исфрлањето на млечните производи од секојдневната исхрана воопшто не може да се смета како квалитетно и долготрајно решение поради големиот број придобивки што ги нуди млекото – почнувајќи од калциумот, кој е одличен за коските и забите, а завршувајќи со протеините кои даваат енергија и ги регенерираат мускулите. Наместо тоа, добро е да се знае дека на полиците во супермаркетите веќе има производи што ги даваат истите бенефити, но без присуството на лактоза, која може да ви предизвика тегоби, болки и подуеност.

Безлактозните млечни производи на „Алпско“ не се препорачуваат само за луѓето што се интолерантни на лактоза. Напротив, тие претставуваат вистинска замена за стандардните млечни производи и се погодни за секого. Всушност, многумина дури и го преферираат значително послаткиот вкус на производите без лактоза, кој особено им се допаѓа на децата.

Она што треба да го направите е да ги следите крилјата на жолтата пеперутка и да ги пронајдете млечните производи без лактоза на „Алпско“ во вашиот локален маркет. Млечни производи без лактоза – за лесен ден!

(Комерцијална објава)

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот