X
 30.11.2021 Наука

Експерт од „Харвард“ советува да ја избегнувате оваа храна зашто го ослабува мозокот

Без разлика колку години имате, никогаш не е доцна да почнете да јадете на начин кој ви дава најдобра шанса да ја спречите деменцијата како што стареете и да бидете сигурни дека ќе бидете фокусирани секој ден.

Како нутриционистички психијатар, член на факултет на Медицинскиот факултет „Харвард“ и автор на „Ова е вашиот мозок на храна“, проучувам како нашите цревни бактерии можат да предизвикаат метаболички процеси и воспаленија на мозокот што влијаат врз меморијата. Постојните студии укажуваат на идејата дека можеби ќе можеме да ја намалиме можноста за деменција со избегнување храна која може да ги загрози нашите цревни бактерии и да ги ослаби нашата меморија и фокус.

Еве која храна се обидувам да ја избегнувам или да ја намалам за да се борам со воспаление и да го промовирам здравјето на мозокот, острото размислување и доброто донесување одлуки:

1. Додадени шеќери


Мозокот користи енергија во форма на гликоза, форма на шеќер, за да ги поттикне клеточните активности. Сепак, исхраната богата со шеќер може да доведе до вишок гликоза во мозокот, што студиите го поврзуваат со оштетувања на меморијата и помала пластичност на хипокампусот - делот од мозокот што ја контролира меморијата.

Консумирањето нездрава преработена храна, како печива и сокови, кои често се полни со рафинирани и додадени шеќери - често во форма на сируп од пченка со висока фруктоза - го преплавува мозокот со премногу гликоза.

2. Пржена храна

Помфрит, пржен стек, пржени прсти...

Сепак, кога станува збор за здравјето на мозокот, се исплати да се намали количината на пржена храна што ја јадете. Всушност, една студија што вклучила 18.080 луѓе покажа дека исхраната богата со пржена храна е поврзана со пониски резултати во учењето и меморијата. Најверојатна причина: овие задоволства предизвикуваат воспаление што може да ги оштети крвните садови кои го снабдуваат мозокот со крв.

Ако јадете пржена храна секојдневно, префрлете се на неделно. Ако тоа е неделна навика, обидете се да уживате во неа само еднаш месечно.

hrana
Фото: Freepik

3. Јаглехидрати со висок гликемиски товар

Дури и ако храната богата со јаглехидрати - на пример, леб, тестенини и сè друго направено од рафинирано брашно - нема сладок вкус, вашето тело сепак ги обработува на ист начин како што прави со шеќерот.

Тоа значи дека тие, исто така, можат да го зголемат ризикот од депресија. Секако дека не треба да ги исфрлите јаглехидратите од вашата исхрана. Но, квалитетот на јаглехидратите што ги јадете е важен.

Јаглехидратите се со подобар квалитет ако се интегрални житарица, храна богата со растителни влакна и оние со ниско ниво на гликемиски индекс.

4. Алкохол

Во мојата практика често се среќавам со луѓе кои живеат стресен живот. Начинот на размислување дека треба да се работи напорно често води до обилно пиење во викендите како начин за ослободување од стресот. Додека алкохолот може да направи да се релаксирате во моментот, за тоа ќе платите следното утро, кога ќе се разбудите нервозни.

5. Нитрати

Нитратите се користат како конзерванс и за подобрување на бојата на парчињата сувомесни производи, како сланина, салама и колбаси, и се поврзуваат со депресијата.

Една неодамнешна студија посочува дека нитратите можат да ги променат цревните бактерии на таков начин што можат да доведат до биполарно растројство.

Ако едноставно не можете да живеете без салама и колбаси, побарајте ги оние што содржат брашно од хељда, кое се користи како полнење. Брашното од хељда содржи важни антиоксиданси кои можат да се спротивстават на некои од негативните здравствени ефекти на овие производи.

Автор: Д-р Ума Наидо
Извор: CNBC
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука