X
 28.05.2015 Образование

Речиси половина од македонските студенти ќе студираат надвор од родниот град

Голем дел од матурантите секоја година ги напуштаат своите домови за да студираат. Тоа нема да биде променето ниту оваа година.

Ги прашавме идните студенти дали ќе планираат да се запишат на факултет во градот во кој живеат?

„1. Да;

2. Не, овде го нема факултетот на кој што планирам да се запишам;

3. Не, иако во мојот град има факултет. Зошто не?;

4. Ќе студирам надвор од државата;

5. Се уште не сум сигурен/на.“

  

Најголем дел од нив нема да студираат во родниот град затоа што таму го нема факултетот на кој планираат да се запишат (47%). 33% ќе студираат во својот град, 8% ќе студираат надвор од државата, 7% не се сигурни, а 5 % не, иако во нивниот град има факултет. Зошто?

„Да осетам малку студенски живот.“

„Не ми се допаѓаат условите.“

„Бидејки сакам да ја сменам средината на живеење, и бидејки овој факултет во мојот град е пониско рангиран.“

ЛИНК ДО ЦЕЛОСНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ОД АНКЕТАТА

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование