X
 15.02.2016 Култура

Шведска објави листа на професии за кои има слободни места

Шведска објави листа на професии за кои постои потреба во оваа земја. Како што велат, листата на професиите за кои е голема побарувачката редовно се дополнува. Ова значи дека, доколку сте таму и вашиот работодавец ве повика на разговор за работа во една од долунаведените професии, за работна дозвола можете да аплицирате од Шведска наместо да се вратите во вашата земја и да поднесета барање од таму.

 

шведска


Доколку сте во потрага по работа во странство, погледнете ја листата на професии и побарајте ја вашата.

- Алатничари (Verktygsmakare)
- Аптекари (Apotekare)
- Акушерки (Barnmorskor)
- Бетонери (Betongarbetare)
- Биомедицински аналитичари (Biomedicinska analytiker)
- Електричар во електродистрибуција (Distributionselektriker)
- Електроинженер и електротехничар (Elingenjörer och eltekniker)
- Фармацевтски техничари (Receptarier)
- Физичари (Fysiker)
- Геометри (Lantmätare)
- Градежни инженери и техничари (Byggnadsingenjörer och byggnadstekniker)
- Инструктори по возење (Trafiklärare)
- Бродски инженери (Maskinbefäl, fartyg)
- Инженери за електрична енергија (Civilingenjörer, elkraft)
- Инженери и техничари - електроника и телетехника (Civilingenjörer, ingenjörer och tekniker inom elektronik och teleteknik)
- Инженери за географски информациони системи (GIS-ingenjör)
- Инженери за греење, водовод и инсталација (VVS-ingenjörer)
- Инженери за изградба (Civilingenjörer, bygg och anläggning)
- Инженери во лабораторија (Laboratorieingenjörer)
- Машински инженери и машински техничари (Maskiningenjörer och maskintekniker)
- Механички инженери (Civilingenjörer, maskin)
- Инженери и техничари во рударство и металургија (Civilingenjörer, ingenjörer och tekniker inom gruvteknik och metallurgi)
- Испитувачи и менаџери за испитување (Testare och testledare)
- IT архитекти (IT-arkitekter)
- Комерцијалисти (Företagssäljare)
- Контролори на лет (Flygledare)
- Готвачи (Kockar)
- Доктори (Läkare)
- Лимари - лесна лимарија (Tunnplåtslagare)
- Лимари - тешка лимарија (Byggnadsplåtslagare)
- Медицински административни работници (Medicinska sekreterare)
- Медицински сестри - геријатрија (Geriatriksjuksköterskor)
- Медицински сестри - хирургија (Operationssjuksköterskor)
- Медицински сестри - јавно здравје (Distriktssjuksköterskor)
- Медицински сестри - општа насока (Sjuksköterskor –grundutbildade)
- Медицински сестри - педијатрија (Barnsjuksköterskor)
- Медицински сестри - рентген (Röntgensjuksköterskor)
- Медицински сестри за итна медицинска нега (Sjuksköterskor inom akutsjukvård)
- Медицински сестри за психијатриска нега (Sjuksköterskor, psykiatrisk vård)
- Механичари на камиони (Lastbilsmekaniker)
- Механичари на моторни возила (Bilmekaniker)
- Молери (Målare)
- Монтери на изолација (Isoleringsmontörer)
- Монтери на кровни материјали (Takmontörer)
- Наставници и учители во основните училишта (Lärare i grundskolans tidigare och senare år)
- Наставници за естетски и практични предмети (Lärare i estetiska och praktiska ämnen)
- Наставници за општи предмети во средни училишта (Gymnasielärare i allmänna ämnen)
- Наставници за претшколска возраст (Förskollärare)
- Наставници за стручни предмети во средни училишта (Gymnasielärare i yrkesämnen)
- Оператори на машини за земјоделски работи (Anläggningsmaskinförare)
- Оператори на моторизирани шумски машини (Skogsmaskinförare)
- Оператори во фарамцевтско производство (Processoperatörer, kemisk basindustri)
- Педагози за лица со посебни потреби (Specialpedagoger)
- Педагози за слободни активности (Fritidspedagoger)
- Пекари и слаткари (Bagare/Konditorer)
- Поставувачи на подови (Golvläggare)
- Изработка и монтажа на метални конструкции (Grovplåtslagare)
- Програмери на софтвери и системи (Mjukvaru- och systemutvecklare)
- Психолози (Psykologer)
- Работници за изградба на железнички и патишта (Anläggningsarbetare)
- Работници на кран (Kranförare)

- Рудари (Bergarbetare i gruva)
- Советници за професионална ориентација и студиско насочување (Studie- och yrkesvägledare)
- Сервисери на механичка опрема (Maskinreparatörer)
- Стаклари (Glasmästare)
- Стоматолози (Tandläkare)
- Техничари на автоматско управување (Styr- och reglertekniker)
- Техничари на лет(Flygtekniker)
- Техничари за одржување на недвижен имот (Fastighetstekniker)
- Техничари за аларми (Larmtekniker)
- Телемаркетери (Telefonförsäljare)
- Пренесувачи на месо (Styckare)
- Водоводџии (VVS-montörer)
- Стоматолошки хигиеничари (Tandhygienister)

 


Повеќе информации можете да пронајдете ТУКА.


Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура