X
 03.11.2016 Живот

Задача од приемен тест на Харвард од 1869 година - обидете се да ја решите!

Ова е предизвик кој бил дел од приемниот тест на Универзитетот Харвард, или барем така пренесува каналот MindYourDecisions на Youtube.

загатка од харвард


Еден човек купил часовник, синџир и медал за 216 долари. Часовникот и медалот заедно чинат три пати повеќе од синџирот. Синџирот и медалот заедно чинеле половина од часовникот. Која е цената на секој предмет?

Размислете добро, пред да го погледнете видеото на кое е прикажано како да дојдете до решението.Одговорите се подолу...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Часовникот чини 144 долари, синџирот 54, а медалот 18 долари.

Подготвил: М.Д.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот