X
 03.09.2017 Технологија

Листа на бесплатни оскаровски филмови достапна на интернет

Одлична можност за сите вљубеници во оскаровските филмови. Вкупно 36 филма што добиле или биле номинирани за „Оскар“ во претходните години се достапни на интернет. Во листата се вклучени и кратки филмови:


•    „A Herb Alpert & the Tijuana Brass Double Feature“ - Анимиран филм (1966)
•    „A Story of Healing“ - Краток документарен филм (1997)
•    „Churchill’s Island“ – Краток документарен филм (1941)
•    „Der Fuehrer’s Face“ – Краток анимиран филм (1942)
•    „Every Child“ – Краток анимиран филм (1979)
•    „Father and Daughter“ – Краток анимиран филм (2000)
•    „Flamenco at 5:15“ – Краток филм (1983)
•    „Franz Kafka's It's a Wonderful Life“ – Краток филм (1993)
•    „Glass“ – Краток документарен филм (1958)
•    „Granny O’Grimm’s Sleeping Beauty“- Краток анимиран филм (2008)
•    „Logorama“ – Краток анимиран филм (2009).
•    „If You Love This Planet“ – Краток филм (1982)
•    „I’ll Find a Way“ – Документарен филм (1977)
•    „Is It Right to Be Always Right?“ - Нарација на Орсон Велс, добиен „Оскар“ во 1970. (1970)
•    „J’attendrai le suivant“– Француски краток филм номиниран за „Оскар“ (2002).
•    „Madame Tutli-Putli“ – Краток анимиран филм (2010)
•    „Neighbors“ – Добитник на „Оскар“ (1952)
•    „Ryan“ – Краток анимиран филм. (2004)
•    „Special Delivery“ – Краток анимиран филм (1978).
•    „Superman“ – Краток анимиран филм (1941)
•    „The Cathedral“ – Краток анимиран филм, научна фантастика (2002)
•    „The Critic“ – Анмимација (1963)
•    „The Danish Poet“ – Краток анимиран филм, добитник на „Оскар“ 2006.
•    „The Dot and the Line“ – Анимиран филм (1965)
•    „The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore“ – Добитник на „Оскар“ (2011)
•    „The Hole“ – Анимиран филм (1962)
•    „The Last Farm“ – Краток исландски филм (2006).
•    „The Lunch Date“ – Краток филм, добитник на „Оскар“ и награда на Кански филмски фестивал (1989)
•    „The Man with the The Golden Arm“ – Номиниран за три награди од Академијата. Филм со Френк Синатра и Ким Новак.  (1955).
•    „The Old Man and the Sea“ – Краток филм (1999).
•    „The Red Balloon“ – Краток филм, фантазија (1956).
•    „The Sand Castle“ – Краток анимиран филм (1977) .
•    „Tin Toy“ – Краток филм (1988).
•    „Toot, Whistle, Plunk and Boom“ – Анимиран филм на „Дизни“ (1953)
•    „Walking“ – Краток анимиран филм (1969)
•    „War & Peace“ – Добитник на „Оскар“ за најдобар странски филм (1969).
•    „Why Man Creates“ – Анимација, добитник на „Оскар“ (1963).
Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија