X
 25.02.2018 Култура

Mанифестaција посветена на културното наследство на УНЕСКО, мартинките, ќе се одржи во Скопје

Традиционалната манифестација „Среќна Баба Марта 2018“, на која ќе бидат изложени рачно изработени мартинки од Македонија, Бугарија и од Романија, ќе биде отворена на 26 февруари во 10 часот на првиот кат во трговскиот центар „Рамстор мол“ во Скопје. Организатор на настанот е Центарот за научно истражување и промоција на културата „Хаемус“ и е дел од активностите врзани со интернационалната апликација во УНЕСКО по повод признавањето на овој традиционален украс како нематеријално светско културно наследство. Апликацијата заеднички ја поднесоа Македонија, Бугарија, Романија и Молдавија.Настанот ќе биде отворен до четврти март и ќе бидат прикажани мартинки од неколку држави, односно оригинални рачно изработени амајлии. Постановката ќе биде збогатена и со едукативни панели, продажна галерија со ракотворби и креативни работилници за деца.

- Мартинките се дел од културниот идентитет на македонскиот народ, но и дел од традицијата на неколку други народи од Балканот, што е заедничка нишка која го поврзува овој дел од Европа. ХАЕМУС ги почитува мартинките, верувањата и обичаите поврзани со нив и ги негува во духот на традицијата, во сите облици и начини кои би придонеле за нивната поширока промоција. Македонскиот дел од мултинационалната апликација во УНЕСКО, меѓу другото, се темели и на поддршката која во писмена форма ја даде тимот на ХАЕМУС. Изразуваме задоволство што овие амајлии станаа нематеријално светско културно наследство вклучено на листата на УНЕСКО – вели Василка Димитровска, директор на „Хаемус“.Во дел од активностите на манифестација се вклучува и издавачката куќа „Арс Ламина“ со изработка на изданија за деца со наслов „МАРТИНКИ: конци, плетки и црвено-бели сплетки“, како и со креативни работилници преку едукативниот центар „Арс Ламина“ и книжарниците Литература.мк.

- „Арс Ламина“ се приклучува кон манифестацијата „Среќна Баба Марта 2018“ и по повод влегувањето на обичајот мартинки на листата на нематеријално светско културно наследство на УНЕСКО изработи и издаде книги за деца за мартинките, и тоа на три јазици – македонски, албански и англиски јазик. Со ова издание сакаме на најмалите да им го приближиме овој обичај како дел од културното наследство, на еден забавен и детски начин, да им дадеме идеи како и самите да ги изработуваат и со тоа да помогнеме за продолжување на традицијата“, вели Бранка Бугариска, директор на издаваштво во „Арс Ламина“.

Поради социјалната инклузивност на манифестацијата, склучен е договор со фондацијата „Една може“ и ангажирани се самохрани родители кои ќе бидат дел од настанот. Тие ќе се фокусираат најмногу на креативните детски работилници за правење мартинки.

Традиционалната манифестација „Среќна Баба Марта 2018“ се прави со поддршка од Министерството за култура на Република Македонија и Град Скопје, под мотото на УНЕСКО за отворени образовни ресурси.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура