X
 10.12.2017 Култура

Градот што светот се обидел да го избрише

Северно од познатите фјордови, северното најблиско крајбрежје на Норвешка, е Финмарк и претставува граница на работ. 500 километри во внатрешноста на Арктичкиот круг, ова место е сурова дивина на полуострови и карпи - место каде што природата одамна станала доминантна. На зима, патиштата исчезнуваат под длабоките снегови што со денови ги отсекуваат заедниците. А кога ќе се спушти поларната темнина, од средината на ноември до крајот на јануари, таа е апсолутна.

Но како што возите по снежниот пат до Хамерфест, каде што има население од 10.527 луѓе, ќе дознаете дека еден од најсеверните градови во светот има далеку поголеми проблеми со кои треба да се справи, отколку температурите под нулата.

Историјата на Хамерфест раскажува за природните катастрофи, пожарите и војните, опфаќајќи времеплов од Наполеон до нацистите. И покрај тоа што е едно од најраскажуваните места во северна Европа, изгледот на градот може да ви се чини чуден. Тука нема куќи карактеристични за Норвешка. Наместо тоа, тука се наоѓа светилиштето за арктичка култура, лебдечки стаклен терминал. На средина се наоѓаат модерни станбени блокови и терминал за крстарење. А над него, на главната улица Киркегата, се наоѓа црква во облик на ракета.

Како Хамерфест ја објаснува оваа извонредна трансформација? Уште од 18 век, по доаѓањето на првите европски трговци во родниот дел на домородното население, градот бил уништен, распарчен, срамнет со земјата и избришан од мапата, повторно и повторно.

„Може да се најде историја од пред 10.000 години, но во однос на тулите и малтерот, ние сме исклучително млад град“, вели 75 годишниот историчар Јенс Берг-Хансен.

Она што првично ги привлекло Европејците било пристаништето без мраз, што е резултат на топлата атлантска голфска струја што не е вообичаена во таквите северни води. Оваа комбинација предизвикала развој на меѓународниот напор за ловење што се протегал од Арктичкиот Океан преку Норвешкото и Баренцовото Море - ера кога фоките, китовите и моржовите биле ловени за нивното месо, кожа и масло.

„Порано се велело дека човек може да го почувствува Хамерфест пред да го види“, вели Берг-Хансен. „Тоа донело трговија, пари и многу меѓународни посетители. Се сметало дека тука дамите биле исто убави колку и Парижанките, поради начинот на кој се облекувале“. Чувството на историјата е опипливо: денес улиците се преполни со бутици и фризери.

Но овие добри времиња не траеле. Првиот удар бил кога леденото пристаниште било ограбено и опљачкано од Британците во јули 1809 година, за време на една неделна блокада, оставајќи го градот да гладува. Половина век подоцна, ураган ги уништил магацините на градот. Во 1890 година градот повторно го погодила катастрофа - две третини од градбите на пристаништето биле уништени во катастрофален оган што се проширил од пекара. Речиси неверојатно, со оглед на непредвидливото време и непристапноста на Хамерфест, напорите за реконструкција довеле до голема модернизација. На пример, наредната година градот станал прв во северна Европа што вовел електрични улични светилки.

Многу полошо било кога градот бил окупиран по инвазијата на Германија во 1940 година. После војната, нацистичките војници целосно го опустошиле градот, не оставајќи ништо. Во октомври 1944 година, без засолниште, храна и намирници, планот бил Црвената армија да умре и да замрзне. Во период од неколку дена, Хамерфест горел. Патиштата биле избришани од мапата, телеграфските столбови исечени, а комуникациските линии уништени. Пристаништето било опустошено, а населението останало без дом. Пожарите беснееле четири месеци, а од моментот кога населението избегало, Хамерфест престанал да постои.


Фото: Mike MacEacheran

Со такви далекусежни последици, семејствата биле евакуирани во јужна Норвешка. „Германците беа толку темелни, што ги запалија и нашите подруми. Но луѓето тука беа паметни и ги криеа своите имоти, иако знаеја дека можеби никогаш нема да се вратат“, вели 84 годишната Ранди Симонсен, една од најстарите преживеани сведоци.

Денес, Хамерфест повторно просперира поради компаниите за течен гас што се очекува да предизвикаат бум и во наредните децении.

Можеби она што го доловува храбриот дух на Хамерфест е градската маскота и хералдиски грб: поларната мечка. Таа ја отелотворува виталноста на заедницата, но и неверојатната способност на градот да преживее и покрај најлошите намери на човештвото. Не можеле да се надеваат на подолготраен симбол.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура