X
 17.01.2015 Образование

"Зелено" училиште среде урбан Париз

Во септември 2014 беше отворено нов основно училиште во Париз. Ќе го познаете доколку поминувате над него бидејќи има зелен покрив.


Институцијата е повеќе од училиште. Тоа е место кое промовира наука, екологија и издржливост преку својата архитектура и предавањата во него.

Проектот бил дизајниран од „Шартиер-Дали“. Во училиштето има 18 училници и спортски дел кој е отворен и за локалните жители. Јавната сала е на височина од 12 метри. Секое одделенско ниво има сопствено игралиште украсено со мебел и дрвја.

На светот му се потребни повеќе вакви училишта.


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование