X
 29.06.2015 Образование

Студентите на "Колумбија" успеаја да спречат инвестирање во затворите


Универзитетот „Колумбија“ од САД станува првиот американски универзитет кој се оттргнува од затворската индустрија, и тоа сè благодарејќи на студентскиот активизам.

Затворската индустрија е многу развиена во САД, а се заработува од секој затвореник. Универзитетите и сите поголеми институции се дел од оваа индустрија и инвестираат во истата. Меѓутоа, студентите не го сакаат ова, особено не оние на универзитетот „Колумбија“.

По повеќе протести и кампањи против инвестирањето во затворите, универзитетот одлучи да стави крај на овие инвестиции.Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование